BARRETT ÖZOFAGUS NEDİR?

Özefagus (yemek borusu) yutak ile mideyi birbirine bağlayan, yutulan besinlerin içerisinden geçerek mideye ulaştığı tüp şeklinde yapıdır.

Mide içeriklerinin, özefagus ile mide arasındaki kapakçık olarak tarif edilebilecek sfinkter denen kas yapılarının yanlış çalışması sonucu özefagusa yükselmesi “gastroözofageal reflü hastalığı” (GÖRH-reflü) olarak tanımlanır.

Reflü hastalığının kronikleşerek uzun bir sürece yayılması neticesinde, mide içeriğinin içerdiği asit, safra ve ince bağırsak içerikleri nedeniyle özefagustaki hücrelerde değişime neden olması, bu hastalığı ilk kez 1950 yılında tanımlayan Dr. Noman Barrett’in ismiyle, Barrett özefagusu olarak adlandırılır.

Barrett özefagusunun yıllar içerisinde özefagus kanserine dönüşme ihtimali olduğundan ötürü, reflü hastalığının önlenmesi hedeflenen komplikasyonlarından biridir.

Belirtiler

Barrett Özofagus Belirtileri Nelerdir?

Barrett özefagusunun kendine özgü bir belirtisi yoktur. Genel olarak uzun süreli reflü hastalığı bulunan kişilerde yapılan tetkikler neticesinde tespit edilmektedir. Aşağıda bulunan reflü belirtilerinin bulunması durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır:

  • Ağıza acı su gelmesi
  • Göğüste, boğazda yanma hissi
  • Açıklanamayan ses kısıklıkları ve uzun süreli öksürükler
  • Tam iyileşme sağlanamayan veya iyileşmesi uzun süren diş ve diş eti problemleri
  • Uzun süreli hıçkırık atakları
  • Önü alınamayan geğirme hissi
  • Yiyeceklerin yutulmasında ağrı ve güçlük

Tanı Yöntemleri

Barrett Özofagus Nasıl Teşhis Edilir?

Barrett özofagus sıklıkla reflü şikayetleri bulunan hastalarda yapılan endoskopi işlemlerinde özefagusun iç duvarının görüntülenmesi ve biyopsi yapılarak tespit edilir. Bu işlemde endoskop adı verilen esnek ve ucunda kamera bulunan bir hortum ile yemek borusuna bakılır ve ucundaki küçük cımbız benzeri aletlerle doku örneği alınır. Alınan parçalar bir patalog tarafından incelendikten sonra değerlendirilerek Barrett özefagus teşhisi konur.

Tedavi Yöntemleri

Barrett Özofagus Nasıl Tedavi Edilir?

Barrett özefagusu tanısının konması halinde, şayet displazi adı verilen kanserleşmeye yatkın olma durumu yoksa, reflü hastalığının tedavisi ile periyodik aralıklarla endoskopi yaptırılarak hastalığın kontrol altında tutulması ve gözlenmesi yeterlidir.

Barrett özofagus hastalığında özefagus hücrelerinde bir displazi veya kanser hücresi varsa kitlenin veya etkilenen alanın endoskopik veya açık cerrahi tekniklerle çıkarılması oldukça önemlidir.

Barrett’in özofagusda bulunan displazi ve kanserin tedavisi için çeşitli endoskopik tedaviler vardır; bunların arasında sorunlu bölgenin fiziksel olarak çıkartılması işlemi olan endoskopik mukozal rezeksiyon ve sorunlu bölgenin lazer, ilaç, radyofrekans veya kontrollü elektrik ile işlevsizleştirilmesini sağlayan ablasyon yöntemleri sayılabilir.

Endoskopik işlemlerden fayda sağlayamayacak, kanserleşmiş, büyük ve yayılmış lezyonlarda ise açık cerrahi yöntemleri tercih edilebilmektedir. Bu yöntemlerde hastalığın ilerleme durumuna göre kimi hastalarda kitlenin çıkartılması, kimi hastalarda ise özefagusun çıkartılması işlemi yapılmaktadır.

Bunların yanı sıra, uygun hastalarda reflüye neden olan sfinkterin çalışmaması sorununu gidermek amacıyla da cerrahi operasyonlar tavsiye edilmektedir.